„Există o mulțime de zvonuri despre digitalizare în aceste zile. Lumea vorbește despre cum se face, despre cea mai bună metodă de a o face și ce nu! Acest articol se adresează în special celor care doresc să afle mai multe despre digitalizarea în cloud pentru fisiere audio-video.”
Digitizarea funcționează prin preluarea unui semnal analogic, adică LP-uri, benzi sau casete etc…, convertirea lor în semnale digitale folosind hardware specializat cunoscut sub numele de Digital Audio Workstation (D.A.W.) sau PC-uri cu un software specific instalat în ele cunoscut sub numele de software Digital Audio Workstation, de exemplu Pro Tools , Cubase etc., înregistrarea muzicii pe o unitate de stocare pe hard disk numită DAW Stations aka DAW PC, stații de lucru construite la comandă care au hardware și software special instalat pentru a ajuta profesioniștii din domeniul audio, cum ar fi interfața audio , placa de sunet etc., procesează semnale audio, dar vin și cu o serie de alte caracteristici care, în principiu, permit utilizatorilor să le folosească pentru înregistrare, mixare și „masterizare” audio. Odată digitizate, acestea pot fi exportate în orice tip de format de fișier: MP3 (necomprimat), Wav (comprimat), AIFF (Apple Compressed) etc…
Pentru cei care știu deja cum să o facă și au nevoie doar de un loc accesibil unde să își încarce fișierele pentru a le putea accesa de oriunde ar trebui să citească acest articol.
Ce se poate digitaliza?
Orice tip de suport înregistrat, înregistrări sonore, înregistrări video pot fi digitizate în cloud. Nu contează dacă trebuie să extrageți audio din videoclipuri sau să extrageți imagini din diapozitive. Tehnologiile bazate pe cloud sunt suficient de flexibile pentru a se adapta la orice tip de flux de lucru fără prea multe probleme.
Ce este necesar?
Pentru înregistrarea audio, acest articol se concentrează pe utilizarea stațiilor DAW pentru a înregistra muzică pe PC-uri DAW, de exemplu Pro Tools, folosind o interfață audio precum Apogee Ensemble, care va exporta fișiere audio (.wav sau .aif), apoi le va încărca pe serverul furnizorului de stocare în cloud prin FTP (File Transfer Protocol). Pot fi utilizate și alte tipuri de dispozitive de intrare, cum ar fi microfoane hipersensibile care captează fiecare detaliu, adică . Neumann U87 sau Blue Yeti, care au nevoie de un preamplificator pentru a amplifica semnalul suficient pentru a nu se bloca la 0dB. De asemenea, pot fi utilizate camere digitale, cum ar fi DSLR-urile pentru a digitaliza diapozitivele și filmele vechi de familie etc…
Cât timp durează?
Depinde de dimensiunea fișierelor și de viteza conexiunii la internet. Un fișier MP3 de calitate „normală” (320kbps) poate avea între 5 și 10 MB pe minut de muzică (pentru trei minute de audio ar fi nevoie de 50 MB – 100 MB). Dimensiunea medie a unui fișier Wav de un minut este de aproximativ 7 MB, iar AIFF are o medie de aproximativ 20 MB pe minut. Pentru digitalizarea videoclipurilor, vor fi necesari peste 500 MB pentru fiecare minut de video.
Care sunt pașii pentru a digitaliza în cloud?
1. Conectați interfața audio la PC-ul DAW, apoi conectați-l la internet printr-un cablu Ethernet. Dacă nu aveți o placă de sunet pentru înregistrare, folosiți Ocenaudio , un software gratuit open source care nu necesită instalare, deoarece este doar un fișier .exe și tot ce vă trebuie este Firefox sau Chrome și Adobe Flash Player instalat pentru a înregistra/edita/exporta fișiere .mp3:
2. Instalați Audacity pe ambele computere (dacă folosiți două PC-uri diferite). Audacious este un editor de fișiere audio gratuit și open source:
3. Pe PC-ul DAW, accesați „File” & „Import Folders as Audio Files” în Audacity:
4. Pe PC-ul DAW, faceți clic pe triunghiul verde pentru a începe înregistrarea
5. Încărcați fișierele după ce au fost exportate din software-ul DAW prin FTP, dacă aveți o conexiune la internet cu o viteză de încărcare bună (3MB/s-5MB/s). Acest articol pornește de la premisa că nu sunteți conectat la o rețea securizată atunci când faceți acest pas, așa că asigurați-vă de securitatea internetului dumneavoastră și de faptul că acesta permite încărcarea fișierelor pe serverele unor terțe părți:
6. Descărcați și instalați FileZilla , apoi deschideți FileZilla și conectați-vă la site-urile web ale furnizorilor de stocare aleși de dvs. (amintindu-vă să schimbați „exemplu.com” cu unul care a fost utilizat efectiv):
7. Când vedeți la solicitarea „Login as: anonymous” apăsați enter de două ori și veți vedea acest ecran:
8. Apăsați „Quickconnect” pentru a descărca dosarele furnizorului de stocare:
9. Când toate descărcările s-au terminat, pe fiecare computer ștergeți orice software de înregistrare/editare și dezinstalați-l pentru a elibera spațiu. Acest articol presupune că ambele computere rulează Windows 10 Home Edition sau Linux Mint 18 . Dacă doriți să utilizați un MAC, păstrați Audacity instalat, dar exportați piesele ca fișiere Wav în loc de MP3 (altfel nu vor funcționa pe un PC). De asemenea, puteți instala Soundflower pentru a realiza două piste audio diferite de la un singur dispozitiv de intrare, de exemplu, redarea notelor de pian în difuzorul stâng și a notelor de bas în difuzorul drept .
Care este costul?
Depinde de cât de mult spațiu de stocare aveți nevoie. Dacă sunteți dispus să plătiți, Amazon (Cloud Drive) oferă 1 TB de spațiu pentru 12 dolari (50 RON) pe lună, sau Google (Drive) oferă 10 TB de spațiu pentru 10 dolari (40 RON) pe lună. De exemplu, folosind Amazon Drive la tariful actual, ar costa 5 RON pe săptămână pentru a stoca 100 de ore de audio, ceea ce înseamnă aproximativ 2000 de melodii. Există, de asemenea, o opțiune gratuită de la serverul cloud OneDrive al Microsoft , însă pachetul gratuit are o limită lunară de descărcare de 15 GB și o limită maximă de încărcare a fișierelor de 10 GB . Aceste limite pot fi mărite prin efectuarea unei microplăți de aproximativ 10 RON pe an. Cu toate acestea, este posibil să se efectueze un număr nelimitat de microplăți.
Concluzie:
Atunci când doriți să digitizați fișiere audio noi, deschideți FileZilla și conectați-vă la serverul FTP al furnizorului de stocare (schimbați exemplu.com cu unul care a fost utilizat efectiv). Faceți clic pe „Quickconnect” (Conectare rapidă) și apoi încărcați software-ul de înregistrare/editare și orice mostre de bază pe care nu doriți să le partajați în cloud (de exemplu, muzică cu drepturi de autor). Când toate descărcările s-au terminat, descărcați Audacity pe ambele computere și ștergeți orice software de înregistrare/editare și dezinstalați-l de pe ambele computere (acest articol presupune că ambele computere rulează Windows 10 Home Edition sau Linux Mint 20). În cele din urmă, dacă aveți mai mult timp decât bani, utilizați Microsoft OneDrive la un cost redus, sau creați un cont gratuit la Amazon. Pentru comoditate și rapiditate, utilizați Google Drive sau Dropbox pentru cei 1 TB de spațiu pentru un abonament de 10 dolari (40 RON) pe lună. Acum sunteți gata să vă digitizați întreaga colecție de muzică de pe discuri de vinil, casete și CD-uri în doar câteva minute!
Ești convins? Începeți să vă digitalizați.