fbpx
20.8 C
New York City
miercuri, aprilie 17, 2024

Automatizări

Automatizarea este o industrie în plină expansiune în Romania și se dezvoltă într-un ritm mai rapid decât au prezis mulți experți. În fiecare zi apar noi companii pentru a profita de această oportunitate în creștere.

O astfel de companie este Evotech , care a fost fondată în 2012 de Jonathan Davis, un fost manager senior de la Rockwell Automation. Având la activ ani de experiență în toate domeniile, de la robotică la controlul calității, Jonathan a decis să facă o mare schimbare – a vrut să automatizeze sarcinile de rutină care ar putea fi efectuate de roboți în locul oamenilor.

„Am ieșit din fabrică”, a spus Jonathan în timpul unui interviu acordat Automation Online, „și tocmai cumpărasem primul nostru robot, l-am pus pe podea și am discutat despre cum l-am putea folosi și ce fel de probleme am putea rezolva cu ea.”

Primul robot al Evotech a fost un ABB IRB-140. Acesta este un robot de mici dimensiuni, cunoscut sub numele de cobot sau robot colaborativ, care poate lucra alături de oameni și nu necesită garduri de siguranță fizice pentru a face acest lucru. Deși acesta poate părea un tip foarte specific de robot, Jonathan privea deja înainte și se gândea la modul în care ar putea folosi coboturile în alte moduri decât doar pe liniile de asamblare.

„Ne uitam la ce am putea face pentru a face procesele mai eficiente – ce fel de sarcini am putea automatiza”, a explicat Jonathan în timpul interviului. „Ne-am gândit că, dacă putem face acești roboți suficient de inteligenți, ei ar fi capabili să iasă și să îndeplinească unele dintre aceste sarcini fără să aibă pe nimeni în jurul lor.”

Jonathan a decis să își va folosi experiența în domeniul controlului calității pentru a pune accentul pe automatizare în cadrul companiei. El a analizat ce tipuri de sarcini ar putea fi automatizate și cum ar putea îmbunătăți eficiența companiilor, dar s-a concentrat și asupra unui aspect la care mulți producători de roboți nu se gândesc neapărat: siguranța.

„Ne-am dat seama că, dacă aveam de gând să facem acești roboți suficient de siguri pentru a lucra în preajma oamenilor, atunci ar trebui să îi construim cu adevărat de la zero, folosind cele mai bune componente disponibile”, a declarat Jonathan în timpul unui interviu cu ABB Robotics . „Mașinile, senzorii, motoarele și toate celelalte trebuiau să fie de înaltă calitate.”

Evotech produce acum două tipuri diferite de roboți: cobots pentru uz industrial ușor și roboți SCARA (Selective Compliance Assembly Robot Arm) pentru industria grea. Cobotssunt ideale pentru a fi utilizate pe liniile de producție unde sunt deja prezenți lucrători umani, dar pot fi folosite și pentru a produce produse de la început până la sfârșit fără a fi nevoie de prezența unei persoane. Acest lucru le oferă companiilor o oportunitate unică: pot lucra împreună sau unul dintre angajații lor poate supraveghea robotul în timp ce acesta îndeplinește diverse sarcini.

Cu toate acestea, roboții SCARA nu au nevoie de intervenția omului și lucrează în mod autonom pentru a finaliza sarcina în cauză. Ei nici măcar nu au nevoie de oameni în jurul lor. Aceste tipuri de roboți sunt adesea utilizate în circumstanțe extreme, cum ar fi mediile toxice și radioactive, și sunt capabili să lucreze în orice condiții – toate acestea făcând procesele mai sigure și mai eficiente ca niciodată.

Industriile care se bazează foarte mult pe automatizare se vor trezi cu oportunități nesfârșite, deoarece acestor roboți. Industria prelucrătoare, centralele nucleare și alte locuri de muncă similare sunt deja revoluționate de aceste mașini, dar chiar și industriile care nu par să se poată integra în tehnologia modernă pot beneficia de utilizarea automatizării.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Iowa au dezvoltat un sistem robotic autonom capabil să planteze porumbul pe câmpul unui fermier fără asistență umană. Acest lucru este perfect pentru fermierii care nu au timp să își planteze culturile în persoană; cu toate acestea, a deschis, de asemenea, ușa pentru noi tehnologii, cum ar fi tractoarele fără șofer care pot face singure toată munca. Fermierii vor avea în continuare nevoie de cineva care să monitorizeze condițiile solului și să se asigure că totul decurge fără probleme, dar tractoarele fără șofer ar putea face sarcinile mult mai simple atunci când aceștia lucrează efectiv în domeniu.

În ceea ce privește automatizarea și utilizarea roboticii în scopuri agricole, nu există nicio altă industrie ca cea agricolă. Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Queensland (QUT) au folosit tehnologia automatizată nu numai că fac singuri toată munca, ci și caută buruieni și otrăvuri în vederea pregătirii recoltei. Ele pot fi chiar programate să caute anumite plante care au nevoie de o atenție specială. Folosirea acestor tehnologii ar putea permite fermierilor să reducă costurile cu forța de muncă, să își mărească randamentul în anumite anotimpuri și chiar să ofere informații în timp real despre modul în care se comportă fiecare cultură.

Într-o postare pe blog , Dr. Mark Matthews de la QUT a scris despre modul în care tehnologia a reușit să îmbunătățească siguranța atunci când se lucrează cu culturile: „Anterior, existau exemple izolate în care un robot a identificat o buruiană otrăvitoare, a smuls-o și a înfipt un steag în pământ pentru a marca locația plantei otrăvitoare pentru un operator care a îndepărtat manual buruiana. Cu sistemul nostru automatizat, buruienile otrăvitoare sunt detectate de roboți care le smulg în mod autonom. Acest lucru este mult mai sigur, deoarece nu este nevoie de contactul uman cu plantele potențial periculoase.”

Deși s-ar putea să nu fie încă timpul să ne luăm adio de la lucrătorii agricoli, tehnologia agricolă a beneficiat deja de progresele în domeniul automatizării – un lucru care va deveni tot mai frecvent pe măsură ce trece timpul.

Robotica costisitoare utilizată pentru operațiunile din centralele nucleare ar putea fi înlocuită cu un sistem robotic cu autodirecție. Lucrătorii robotizați se pot monitoriza singuri și se pot asigura că lucrează la o eficiență optimă, fără a fi nevoie de un controlor uman. Potrivit unui raport , acest tip de tehnologie „se așteaptă să găsească aplicații într-un spectru larg de industrii, de la liniile de asamblare la sălile de operații chirurgicale” Cercetătorii au lucrat, de asemenea, la alte tipuri de sisteme robotice care sunt capabile să se adapteze la noi condiții în funcție de necesități, cum ar fi modelarea acțiunilor lor după cele utilizate în natură. În ceea ce privește faptul că roboții autodirecționați nu se limitează doar la sarcini la scară largă, așa cum s-a văzut deja în reactoarele nucleare, aceasta va deschide și mai multe oportunități în viitor.

Articolul precedent
Articolul următor
Paul Dragoș
Paul Dragoșhttps://transilvaniasellingmachine.ro
Paul Dragoș este directorul de marketing de la Transilvania Selling Machine. Este fondatorul conceptului de marketing digital din cadrul companiei noastre și un aprig susținător al promovării online prin intermediul motoarelor de căutare și a rețelelor de socializare. În timpul său liber învață limbi străine și călătorește alături de familia și de apropiații săi.

Related Articles

[td_block_social_counter facebook="transilvaniasellingmachine" youtube="channel/UCUzmj_H4lcIxolKd5_r-Now" style="style8 td-social-boxed td-social-font-icons" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM4IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" custom_title="URMĂREȘTE-NE" block_template_id="td_block_template_8" f_header_font_family="712" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_weight="500" f_header_font_size="17" border_color="#dd3333" manual_count_facebook="4173" manual_count_youtube="2421" instagram="transilvaniasellingmachine" manual_count_instagram="1347"]

ARTICOLE POPULARE